Saturday, September 17, 2011

Brunch at Sweet Potato Bistro

今日は友人夫妻と一緒に、Newton にある台湾料理のお店、Sweet Potato Bistro へやって来ました。ここは今年オープンした比較的新しいお店で、来るのは初めてです。週末は台湾式の朝ごはんが食べられます。同じようなメニューのお店、中興園 (Chung Shin Yuan) の割と近くにあります。

Today we came to a Taiwanese restaurant, Sweet Potato Bistro, in Newton with our friend couple.  This restaurant opened sometime this year and relatively new - this was our first visit.  On weekends, they serve Taiwanese breakfast.  It's located near Chung Shin Yuan which has similar menus on weekends.
甜豆漿 (甘い豆乳)。台湾の朝ごはんには欠かせないものですが、これは味はいまいち。

Sweet soy milk.  Soy milk essential to Taiwanese breakfast, but this one was not so good.


涼拌干絲 (干し豆腐の細切りサラダ)。中興園でもいつも注文する私のお気に入り。ここのも結構いけます。

Dried tofu salad.  This is one of my favorites.  I always order it at Chung Shin Yuan.  This version was not bad, either.
蒜茸海帶絲 (昆布のサラダ)。ニンニクたっぷりですがこれもおいしい。

Seaweed salad.  Lots of garlic and good, too.
涼拌海蜇皮 (クラゲのサラダ)。クラゲがたっぷり! 夫はあまりおいしくないといってましたが、私の好みの食感と味です。

Jellyfish salad.  My husband didn't like it very much, but I loved its texture and flavor.
魷魚羹 (烏賊の入ったとろっとしたスープ)。私は台北の士林夜市で食べるこのスープが大好物なのですが、アメリカでは大抵生ではなく乾燥した烏賊 (するめ?) が使われているので頼みません。でもここで聞いてみたら生の烏賊が入っているというので大喜びで注文。でも入っていたのはほとんどが乾燥したもので生の烏賊は小さいのがほんのちょことだけ。士林夜市のとは比べ物になりません。残念。

Cuttlefish soup.  I love this soup at Shilin Night Market in Taipei, but in restaurants in US, only dried cuttlefish (not fresh one) is used (so I don't order it in US).  But our waitress told us that they used fresh cuttlefish and thus we ordered it.  But it had only tiny bit of the fresh one and mostly the dried one.  It was totally different version of Shilin Night Market's.  Disappointing...
刈包 (豚肉と高菜に煮た野菜を蒸パンではさんだ台湾風バーガー)。ここの刈包は満足の味。

Steamed bun with pork and pickle.  This was very good.
素刈包 (豚肉の代わりにベジタリアンハムの入った刈包)。こちらは食べてないので味はわかりませんが、はさまってるのはほんと、ハムのように見えます。お豆腐でできているのかな?

Steamed bun with vegetarian ham.  I did not taste it.
芋頭糕 (大根餅のタロ芋版)。これははじめて食べましたがかなりおいしい! 大根餅よりも好きかも。

Taro cake.  This was my favorite of the day.  Very yummy.
小籠包。鼎泰豐と比べるのははばかれる一品ですが、これは私の中で小籠包の基準が鼎泰豐になっているせいだと思います。アメリカのいろいろなお店で小籠包を食べる機会がありますが、鼎泰豐に勝る味に出会ったことはありません。

Xiaolongbao (soup dumplings).  They were not as good as Dintaifung's (to me, xiaolongbao at Dintaifung is the reference).  I tried xiaolongbao at various restaurants in US, but none of them served better ones than Dintaifung...
糯米大腸 (中華ソーセージの入ったおこわ)。これは作り置きしたのを電子レンジで暖めたみたいで、外側が加熱されすぎてカリカリになってました。でも味自体はそんなに悪くないです。

Sticky rice with Chinese sausage.  I think it was reheated in a microwave, and outside got too dry.  But otherwise it was good (I liked its taste).


蚵仔煎 (牡蠣の入った台湾風オムレツ)。これも士林夜市でいつも頼む一品ですが、一口食べた夫はウェートレスさんに文句を言って付き返してました。めったにそんなことする人じゃないんだけど。どうもなぜか味が酸っぱかったらしいです (普通、オムレツ自体は薄味で甘いソースがかかっている) 。なので私はほとんど味見してません。

Taiwanese style oyster omelet.  This is also a must item at Shilin Night Market, but after he took a bite, my husband returned it, complaining it tasted sour (it is not supposed to taste sour)...   
そして最後はやっぱり甜豆花 (お豆腐のデザート)。ここのシロップは生姜が効いていてとってもおいしかったのですが、お豆腐はだめですね。自家製なのかもしれませんが、肌理が粗すぎで喉越しが悪いというか何というか…。食事後の感想としては、お料理に当たりはずれがあるので厳選した品だけを注文する必要があるかなってとこですね。総合的にはやっぱり中興園の勝ちです~。

And at the end, tofu in sweet syrup.  The syrup had a very strong ginger flavor (which I love), but the tofu itself was not so great (it was too rough, not smooth, silky texture).  I think some dishes are very good and worth coming here to try, but some are not too impressive.  Overall, Chung Shin Yuan is still our first choice for Taiwanese breakfast in Boston.

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