Wednesday, April 20, 2011

Trip to Taiwan-Japan Day 12 (京都 (Kyoto))

今日は私の父の誕生日!妹家族も実家に来てみんなでお祝いです。妹の夫は祇園の板前さんなので、たくさんのおいしいものを作って持ってきてくれました。まずはお祝いのお赤飯。最初から飛ばし過ぎないように、一口だけ。

Today was my father's birthday.  My sister's family joined and celebrate it at home.  My brother-in-law is a chef in a Japanese restaurant in Gion, so he cooked so many dishes and brought them. First, we had a little bit of sekihan (meaning red rice), which is made of sticky rice steamed with azuki beans and eaten at celebrations.
だし巻き。甥っ子たちがほとんど食べてしまいました。

Dashimaki-tamago (Japanese style omelet).  Most of it was eaten by my nephews.
お刺身盛り合わせ。さすがにきれいな盛り付け。

Assorted sashimi.  Beautifully put on the plate.
この海老はとってもおいしかったです。

The shrimp was excellent.
ローストビーフ。

The roast beef.
筍の土佐煮。父のリクエストだそうです。筍、大好き!私は若竹煮が好きなのですが、土佐煮もいいですね。

The bumboo shoots simmered with dried bonito.  Yum,yum.
鯛の子とわかめの煮物。鯛の子も私の大好物です。でもコレステロール、高そう。もちろん気にせず食べましたが。

The red snapper roe and wakame seaweed.  I love red snapper roe.  Yum,yum, yum.
お茄子の煮物。冷やしたものをいただきました。オクラと蟹身入りの餡があっさりして上品な味です。

The egg plant with okra and crab meat sauce.  Very light and refreshing.
蛍烏賊と子持ち昆布の酢の物。

The sparkling enope squid and herring roe on kelp, marinated in vinegar.
子持ち昆布のコリコリした食感が最高です。

The herring roe was so crunchy and good.

鯛のあらと牛蒡の煮物。

Red snapper simmered with burdock.
そして、仕上げは土鍋で炊いた鯛ご飯。もうおなかがはちきれそうに一杯です。

And at last, the steamed rice with red snapper.  Ahhh, we were sooo full.
でもまだおまけに鯛ご飯のお茶漬。せっかくなのでちょっとだけ味見。

But my brother-in-law recommended to eat the rice with hot tea pouring on it.  So I tried a little bit.
最後はこれもお手製のティラミスの上にロウソクを挿してハッピーバースデーの歌でお祝い。このティラミスは夫がリクエストしたもの。父は孫たちからお絵かき付の手紙をもらって喜んでいました。

And the tiramisu (my husband requested it)(made by my brother-in-law as well).  We sang "Happy Birthday" song and ate the cake.  My father was very happy that he got letters from his grandsons.

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